Säkerhetsskolan: Skapa och hantera säkra lösenord
Här några matnyttiga tips för en säkrare lösenordshantering.
Att använda sig av längre lösenord och med en kombination av versaler, gemener, siffror och specialtecken är första steget till ett säkrare lösenord.
Återanvänd aldrig samma lösenord för flera inloggningar. Särskilt din arbetsmail ska under inga omständigheter dela lösenord med någon av dina privata onlinetjänster.
Använd aldrig personliga namn, siffror eller släktnamn. Nej, inte ens din morfars mors flicknamn. Återanvänd inte lösenord där du bara ändrar en siffra. Om ditt Julafton2008-lösenord kommer ut någonstans är det enkelt att gissa vidare.
TIPS!
Känns det helt omöjligt att komma ihåg ett slumpmässigt lösenord så använd hela fraser, till exempel JagVillHaSillPåJulbordet. På detta sätt får du enkelt fram långa lösenord. Här är två metoder för att göra det ännu säkrare.
Tvåfaktorsautentisering eller multifaktorautentisering betyder att det behövs två, eller fler, komponenter för att kunna logga in på ditt konto. När rätt lösenord fylls i aktiveras nästa steg i form av exempelvis ett sms med en engångskod.
Det allra viktigaste lösenordet du har är det till ditt mailkonto dit du får dina lösenordsåterställningsmail. Om någon kommer över lösenordet dit kan de enkelt byta lösenord på dina resterande konton.
En lösenordshanterare kommer ihåg lösenorden åt dig och samlar dem på ett och samma ställe.
Hur bekvämt det än må vara så spara aldrig lösenordet direkt i webbläsaren. Detta är det första stället virus/malware letar på. Använd dig istället av en separat lösenordshanterare som är mycket säkrare. Den byggs som ett krypterat valv för lagring av inloggningsuppgifter. För att komma åt informationen i lösenordshanteraren sätter man ett med omsorg valt lösenord och allra helst tvåfaktorsautentisering. På så sätt behöver du bara komma ihåg ett lösenord istället för kanske 50.
Ta som regel att byta lösenord på viktiga tjänster ungefär en gång per år. Du bör alltid byta ett lösenord om du tror att någon obehörig har kommit över det. Du bör också byta lösenord om du blivit bestulen på eller på annat sätt förlorat en enhet.
Är du orolig att lösenordet till din mail har på ett eller annat sätt läckt ut kan du kontrollera din mailadress på haveibeenpwned.com. På sidan kan du även registrera din adress så att du får en notis så fort ett misstänkt dataintrång skett.